ADANA BAROSU TÜKETİCİ HAKLARI KOMİSYONUNDAN YURTTAŞLARIMIZA OKUL ALIŞVERİŞİ ÖNCESİNDE UYARI.

12/09/2017

Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Turgay Mumcuoğlu, bu yıl eğitim-öğretime yaklaşık 18 milyon öğrencinin devam edeceğini anımsatarak, velilere alışveriş öncesi uyarılarda bulundu.

'Çocuklarınızın kullanacağı kırtasiye malzemelerinin ve formaların fiziksel değil, kimyasal içeriğine dikkat edin " diyen Av. Mumcuoğlu, " Tüketicilerin mutlaka ithalatçısı ya da üreticisi belli, etiketli, markalı ürünleri satın alması gerekiyor " açıklaması yaptı.

Av. Mumcuoğlu, yazılı açıklamasında, “Geleceğimizin teminatı, yarınlarımız olan canımızdan değerli çocuklarımız için velilerin alması gereken önlemleri açıklamakta fayda görmekteyiz” dedi.
Öncelikle her alışverişte olduğu gibi, ‘ihtiyaç listesi yapılmalıdır’ diyen Av. Mumcuoğlu, “Alış verişe çıkmadan önce çocuklarımızı neler alınacağı konusunda bilinçlendirmeliyiz. Aksi takdirde çocuklarımız görüp beğendiği her ürünü almak isteyeceğinden bütçe açısından oldukça zorlanacağımızı bilmemiz gerekmektedir.

Alacağımız ürünlerin etiket bilgilerinde veya üzerinde 'TSE' ve 'CE' işaretli olan ürünleri almaya dikkat etmeliyiz. Ucuzluk adına çocukların sağlığı riske atılmamalıdır. Okul ürünlerinde azo boyar ve fitalat gibi kimyasalların görüldüğü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetimlerinde tespit edilmiştir. Velilerimizin de bu konuda dikkatli olmaları bu tür merdiven altı ürünleri almamalarını, aldırmamalarını hatta Ticaret İl Müdürlüğüne Alo 175 tüketici hattına şikayet etmeleri gerekmektedir.

Kokulu ve boyalı ürünler tercih edilmemelidir. Solvent bazlı kalemlerden, uçucu yapıştırıcı ürünlerden kaçınılmalıdır. Bu ürünler bağımlılığa yol açabilmektedir. Çocuklar kalemleri veya kokulu silgileri ağızlarına sokabilmektedir. Böylelikle zararlı maddeleri vücutlarına alarak ileride ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilecektir. Bu konuda velilerimize büyük görev düşmektedir. Satın alma esnasında dikkatli davranmalı, çocuklarının, sağlığını riske sokacak bu ürünlerden uzak durmalıdırlar.

Bu konuda da çocuklarımızı bilinçlendirerek tek başlarına yapacakları alış verişlerde bu tür ürünleri almamaları konusunda uyarmalıyız. Yerli malı ürünlerin alınmasına dikkat etmeliyiz.
Yeni eğitim ve öğretim yılının tüm velilerimize çocuklarımıza hayırlı olmasını diler, sağlıklı, kazasız belasız eğitim yılı geçirmelerini dileriz.”