ADANA BAROSUNDA RUHSAT HEYECANI YAŞANDI 12.10.2017

12/10/2017
ADANA BAROSUNDA RUHSAT HEYECANI YAŞANDI 12.10.2017

ADANA BAROSUNDA RUHSAT HEYECANI YAŞANDI

BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK:
“LİYAKATA DAYANMAYAN YARGIYA GÜVEN SAĞLANAMAZ”

Adana Barosu’nda ruhsat mutluluğu ve heyecanı yaşandı. Adana Adliyesi Mahmut Esat Bozkurt Avukatlar Salonunda gerçekleştirilen törenle, staj dönemlerini başarıyla tamamlayan; Yusuf Karabulut, Birsu Koç, Aysun Işıklı, Zeynep Gökçen Atalay, Açelya Açık, Elanur Çilingir, Enise Derdiyok, Ömür Özer, Emre Yılmaz ve Hakan Tabakoğlu ruhsatlarını aldılar.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, törende yaptığı konuşmada, genç meslektaşlarının ailelerini ve staj yapılan büro avukatlarını kutladı ve “Bu başarının gerçek sahibi maddi ve manevi olarak tüm olanaklarını sizlere seferber eden ailelerdir. Çocuklarınız da sizleri mahcup etmediler. Bu emeğinizi karşılıksız bırakmadılar. Hepiniz şuan 2.363 avukatı, 378 stajyer avukatı barındıran büyük bir baronun mensubusunuz. Savunma mesleği biz avukatların özel çabalarıyla toplumdaki itibarını artıracaktır. Sadece para kazanma, müvekkil edinme, dosya alma saiki düşünmeksizin sosyal ve toplumsal olaylara da duyarlılık gösterilmesi bu kutsal mesleğin en önemli unsurudur” dedi.

Avukatlık mesleğinin sadece dosya kapakları içerisinde, duruşma salonlarında ve adliye koridorları arasında yapılacak bir meslek olmadığını ifade eden Av. Küçük, “Uluslararası sözleşmelerin, TURİN İlkeleri ve Havana Kuralları ile yasaların avukatlara, insan hakları, hukuk devleti noktasında, sosyal ve toplumsal olaylara, içerisinde yaşadıkları topluma karşı, tarihe karşı sorumluluk yüklemektedir. Biz bu sorumluluğumuzu Adana Barosu olarak yerine getirmekteyiz. Meslek etiği ve Meslek Kurullarını hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamanızı istiyorum.” diye konuştu.

Av. Küçük, avukatlara yönelik saldırıların artması nedeniyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Yargı mensuplarına ve savunmanın temsilcileri biz avukatlara yönelik saldırılar ne yazık ki artmaktadır. Kocaeli Barosu mensubu Av. Mehmet Samim Gerede, bürosunda öldürüldü. Menfur saldırıyı bir kez daha kınıyor, meslektaşımızı saygıyla anıyor, ailesine ve Kocaeli Barosu mensubu meslektaşlarımıza da başsağlığı ve sabır diliyorum. 6 gün önce Baromuz mensubu Av. Ali Eşitmez de, bir dosya üzerinden karşı tarafın sözlü ve fiili saldırısına uğradı. Bir kez daha söylüyorum; Avukatlar dosyanın ve uyuşmazlığın tarafı değildir. Toplumda nezdindeki bu sakat bakış açısının mutlak suretle değişmesi gerekir. Adliye Binası içerisinde Korkuteli Cumhuriyet Savcısı da önceki gün bir polis memurun kurşunlarıyla yaralanmıştır. Bu olaylar, yargının ve adaletin yaşadığı sorunların temsilcilerine fiilen yansımalarıdır. Yargıya liyakat bakış açısıyla bakılmadığı, siyasi iktidarların yargı üzerinden iktidarını pekiştirme, toplumun farklı ve muhalif seslerini sindirmeye yargıyı araç gördüğü sürece yurttaşın güvenini sağlamak mümkün olamayacaktır. Liyakat esasının dikkate alınmadığı hiçbir sistem topluma, yargıya katkı sunmaz. Daha evvel de söyledim tekrar ediyorum, üzerinde tepinilen yargıdan adalet beklenemez. Bu düşüncelerimizi 15 Temmuz sürecinden önceki kamuya mal olmuş dosyalarda da de ifade etmiştik. Ne yazık ki yaşadığımız hain darbe girişimi bizim yanılmadığımızı gösterdi. Bugün aynı yanlışların devam ettiğini görmekteyiz. Biz barolar ve hukukçular umudumuzu asla kaybetmeyeceğiz.”

“DURUŞMAMIZ VAR”

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, 16 Ekim 2017 Pazartesi günü saat: 10.00’da Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmayla ilgili bilgi verdi. 31 Mart 2015’de İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın katledilmesinden sonra o günlerde Türkiye'de avukatların, sanki adliyelerdeki güvenlik zafiyetinin sebebi gibi algı oluşturulması üzerine Adana’da Adliyelere giriş çıkışlardaki yaşanan sorunlara değindi.

Av. Küçük, şöyle devam etti:

“17 Nisan 2015 tarihinde baromuz mensubu meslektaşlarımızın Adliye girişinde x-ray cihazından geçmeden içeriye girmek istedikleri esnada polislerin aldıkları söylenen talimat gereği bu şekilde alamayacaklarını söylemeleri sonrasında arbede yaşanmıştır. Yaptığımız görüşmeler sonucunda bu yanlış uygulamadan vazgeçilerek meslektaşlarımız x-Ray cihazından geçmeden evimiz olan Adliye Binasına giriş yapmışlardır.

Adana Barosu Yönetim Kurulu üyesi olduğum o dönemde yapılan hukuksuz uygulamayı ifade etmek, sorunu çözmek ve ortamı yatıştırmak için Adalet Komisyonu Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşmeler yaparken yaşanan arbede fırsat bilinerek ve adliye girişindeki x-ray cihazının zarar görüldüğü belirtilerek şahsım ve 10 meslektaşım hakkında Avukatlık Yasasının 58. Maddesinin amir hükmüne aykırı bir şekilde “emirlere riayetsizlik ve kamu malına zarar vermek” iddiasıyla ceza ve tazminat davaları açıldı.

Yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı temsil eden biz avukatlara hukuksuz yapılan bu uygulama bizim suç işlediğimiz iddiasının aksine, görevimizi yapmak için adliyeye girişimizin engellenmeye çalışılması boyutuyla bu hukuksuz talimatı verenlerin işlediği bir suçtur. Uluslar arası Sözleşmelerin Avukatların görevlerini yaparken engellemelere ve baskılara maruz bırakılamayacağı yükümlülüğüne devletin aykırı davrandığı bu olumsuz olayda beraat edeceğimize inancım tamdır. Duruşma günü tüm meslektaşlarımızı bizleri ve şahsımı savunmanın ötesinde mesleğimize sahip çıkmak için yanımızda görmek istiyoruz.”

Av. Küçük, savunma mesleği yargının kurucu unsuru olmasına rağmen Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve siyasi iktidarın en üst düzey yetkilileri tarafından toplum gözünde itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını söyledi.
Av. Küçük, “Ne yazık ki, ülkemizde savunma ; yok sayılmakta, şekli unsur olarak görülmekte, olsa da olur, olmasa da olur zihniyeti hakim kılınmaya çalışılmaktadır. Bu sakat anlayış asla kabul edilemez” dedi.

Genç meslektaşlarımıza cübbelerini ise, Av. Oya Tekin, Av. Nursel Ünal, Av. Fikret Adamhasan, Av. Osman Olcay, Av. Murat Karan, Av. Selman Oğuz, Av. Ata Karazincir, Av. Veysel Tuncil ve Av. Tayyar Yılmaz giydirdi.