ADANA BAROSUNDAN ALADAĞ FACİASINDA KAMU GÖREVLİLERİNE VERİLEN BASİT CEZALARA TEPKİ.

08/09/2017

BARO BAŞKANIMIZ AV. KÜÇÜK: “ÖDÜL GİBİ CEZALAR YÜREKLERİ BİR KAZ DAHA YAKMIŞTIR”

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, 11’i çocuk 12 kişinin yanarak can verdiği yurt faciasında İlçe Milli Eğitim Müdürüne kınama cezası verilmesine ve son denetimde sahte rapor veren iki memura da sadece birer günlük maaş kesme cezası uygulanmasını 'ödül gibi cezalar' olarak değerlendirdi.

Av. Küçük, "İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ve resmi görevlilerin yönlendirmesi ile çocuklar bu yurda yerleştirilmiş, hiçbir şekilde denetim yapılmamış ve sahte raporlarla yangın tatbikatları yapılmış gibi gösterilmiştir. Doğrudan sorumlulukları bulunan Aladağ ilçe Milli Müdürü Mehmet Aktaş ve faciadan önce yurtta yapılan denetimde, önlemler alınmış gibi sahte rapor düzenleyen iki memura ise birer günlük maaş kesim cezası ile yetinilmiştir. Böylesine basit, yetersiz, komik ve ödüllendirme niteliğince olan cezaların kabulü mümkün değildir. Daha kaç çocuk göz göre göre gelen faciaların kurbanı olacak? Yaşanılan bu olumsuzluklardan neden ders alınmıyor? Biz sorumluların en ağır bir biçimde cezalar almasını istiyoruz. O dönemlerde her şey mevzuata uygun yapılmış olsaydı, yaşamını kaybeden çocuklar yanmayacaktı ve belki bugün aramızda olacaklardı.” dedi.

RAPORA GÖRE EKSİKLİK ÇOK, SORUMLU YOK!

Hazırlanan müfettiş raporunda Özel Aladağ Kız Öğrenci Yurdu Müdürü Cuma Ali Genç suçlu bulundu. Müdür Genç’in 26 Ekim 2015 tarihli denetim raporunda eksiklik olarak saptandığı halde yurtta yangın tatbikatı yaptırmadığı, yangın eğitimi verilmesini sağlamadığı, hizmetli ve belletmen görevlendirmediği, bölümleri yerleşim planına uygun kullanmadığı, aşçı çalıştırmadığı, internet odası kurdurmadığı, ankesörlü telefon bulundurmadığı belirlendi.

Genç’in eksikliği gidermek için verilen 20 günlük süreye uymadığı, altı ay geç yanıt verdiği, izinsiz personel çalıştırdığı ve açılış iznine aykırı faaliyet gösterdiği belirtildi. Bir amiri olmadığı için Genç’e yaptırım da uygulanmadı.

Yurtta 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 tarihlerinde denetim yapan Aladağ Kaymakamlığı’nın bilgisayar çalışanı Cihan Ünal ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli’nin, yangın tatbikatı yapılmadığı halde yangına karşı gerekli önlemler alınmış gibi sahte rapor düzenlediği kaydedildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın denetim görevini yerine getirmediği anlaşıldı. Aktaş’a kınama, Ünal ve Gökçeli’ye birer günlük maaş kesim cezası verildi.

Aktaş geçen ay Sarıçam Orhangazi İmam Hatip Ortaokulu’nda öğretmenlik görevine verildi. Aktaş, Ünal ve Gökçeli ile iki memura daha “taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmak” suçundan ayrıca savcılık soruşturması yürütülüyor.

4 İTFAİYECİYE SORUŞTURMA İZNİ.

Aladağ’daki yurt yangınına ilişkin Adana Büyükşehir Belediyesi Müdür Vekili Nihat Sarraf ile Aladağ İtfaiyesinden üç işçi için de soruşturma izni verildi. Hazırlanan raporda, yangın anında öğrencilerin ikinci kattan atlamaları sırasında gerekli olan brandaların itfaiye araçlarında bulunmadığı ifade edildi. Bu arada, yurdun işyeri açma ve çalışma ruhsatı Milli Eğitim Bakanlığı’nca 8 Aralık 2016’da iptal edildi. Yetki belgesi olmadığı halde gelir toplayan dokuz kişi ile dernek saymanı ve başkanına idari para cezası verildi.

Gerçek sorumlular hakkında etkili ve hak ettikleri ciddi, önemli cezaları almalarını sağlayacak soruşturma ve hukuksal sürecin işletilmediğini söyleyen Baro Başkanımız Av.Veli Küçük sözlerini “Böylesine önemli ve yürekleri yakan faciada ilk başından itibaren yangının meydana geldiği binaya kullanma ruhsatı, yurt izni veren tüm kamu görevlileri, aynı zamanda aileleri bizzat bu yurda götüren ve yönlendiren milli eğitim görevlileri doğrudan sorumludurlar.

Sorumluların hak ettikleri en ağır cezaları almaları en büyük isteğimiz. Ülkemizde sayısı binlerle ifade edilen bu yurtlarda yeni faciaların yaşanmaması için konunun takipçisi olacağız. Verilen cezalar usulen, yasak savma kabilinden, yetersiz ve caydırıcılığı olmayan, sorumlulara ödül gibi cezalardır. Bu kararlar ile çocuklarını kaybeden aileler ve yaralılar, kamuoyunun yürekleri bir kez daha yanmıştır.” diyerek tamamladı.