ADANA BAROSU DÜNYA MÜLTECİ GÜNÜNDE SIĞINMACILARA DESTEĞİNİ SÜRDÜRDÜ.

20/06/2017
ADANA BAROSU DÜNYA MÜLTECİ GÜNÜNDE SIĞINMACILARA DESTEĞİNİ SÜRDÜRDÜ.

Adana Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Av. Selen Berna ÜNLÜATLI, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinde (SGDD-ASAM), mültecilere hukuki hakları ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü kapsamında SGDD-ASAM (SIĞINMACILAR VE GÖÇMENLERLE DAYANIŞMA DERNEĞİ ) - ADANA BAROSU işbirliği ile Suriyeli ve diğer ülkelerden gelen sığınmacılara ulusal ve uluslar arası mevzuat kapsamında Adana Barosu Mülteci Hakları Merkezi Başkanı Avukat Selen Berna ÜNLÜATLI tarafından hakları ve yükümlülüklerinin anlatıldığı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Baromuz Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ayşe Duygu ÖZGÜVEN ve
çok sayıda sığınmacının katıldığı toplantıda, sığınmacıların hak ve yükümlülükleri 6458 sayılı YUKK ile Geçici Koruma Yönetmeliği ve ilgili mevzuatlar kapsamında anlatılarak farkındalık sağlanmak amaçlanmıştır. Toplantıdan sonra sığınmacılara söz hakkı verilerek soru sormaları sağlanmıştır.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı sığınmacılar ve SGDD yetkililerince de oldukça verimli olarak değerlendirilmiş ve tekrarlanması talep edilmiştir.

20 Haziran Dünya Mülteciler günü sebebiyle Mülteci Hakları Komisyonu adına açıklama yapan Av. Selen Berna ÜNLÜATLI yaptığı konuşmasında, şu ifadelere yer verdi:

“Dünya üzerinde her 113 kişiden biri evinden çatışma veya zulme uğrama korkusuyla kaçmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği verilerine göre 65 milyon kişi evini terk etmek zorunda kalmıştır. Bunların 22.5 milyonu mülteci, 2.8 milyonu sığınmacı ve 40.3 milyonu ülke içinde yerinden edilmiş kişilerdir.22.5 milyon mültecinin yarıcı çocuktur.

Ülkesindeki iç savaş veya karışıklıklardan kaçarak Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısı resmi olarak 3.3 milyondur. Bu sığınmacıların 2.8 milyonu Suriye’den, geri kalanları Irak, Afganistan, İran, Somali ve diğer ülkelerden gelmektedir.

Yaşadıkları coğrafyada çatışma ve iç savaşlardan kaçarak ülkemize gelen sığınmacıların ülkemizde bulundukları sürece yasal haklarını bilerek daha iyi yaşam şartlarına kavuşmaları ve uyum sağlamaları açısından Adana Barosu olarak tüm imkanlarımızla destek olmaya çalışmaktayız.

Dünyanın her yerinden şiddetten ve zulümden dolayı evlerinden kopartılan, vatanlarını terk etmek ve çok zor şartlar altında yabancı ülkelerde yaşam mücadelesi vermek zorunda kalan insanların anıldığı ve onurlandırıldığı Dünya Mülteci Günü kutlu olsun.”