Adli Yıl Açılışı’nda Adana Barosu’ndan Sulh Ceza Hakimlikleri tepkisi…

01/09/2021
Adli Yıl Açılışı’nda Adana Barosu’ndan Sulh Ceza Hakimlikleri tepkisi…
Adana Barosu Başkanımız Av. Semih Gökayaz:
“Sulh Ceza Hakimlikleri, iktidarın sopası haline dönüştü”
2021-2022 Adli Yılı’nın başlaması nedeniyle Adana Barosu Başkanlığı olarak etkinlikler düzenledik. Atatürk Parkı’ndaki ilk etkinlikte Atatürk Anıtı’na Başkanımız Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu üyelerimiz ve avukatlar çelenk koydu. Törene Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Türkiye Barolar Birliği (TBB) delegeleri Av. Veli Küçük, Av. Sinem Tanrısınatapan, Yönetim Kurulu üyeleri ve önceki dönem Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık da katıldı. Ardından düzenlenen basın toplantısında, meslekte 30ve 35. yılını dolduran avukatlara plaket verildi. Plaket alan deneyimli avukatlar yaptıkları konuşmalarda, genç meslektaşlarına tavsiyelerde bulundu.
HUKUKTA OHAL DÜZENİ DEVAM EDİYOR
Adli Yıl Açılışı kapsamında basın açıklaması yapıldı. Başkanımız Av. Semih Gökayaz, yaptığı açıklamada yargıda yaşanan sorunlara değinirken, Sulh Ceza Hakimliklerinin, yargılama sisteminin en temel problemi haline geldiğini söyledi. Av. Gökayaz, “Sulh Ceza Hakimlikleri, iktidarın sopası haline dönüşmüştür. Bu düzenle hukuk sistemindeki OHAL düzeni devam ettirilmektedir. Tutuklama ve tedbir mahiyetinde verilen kararların yargısal denetiminin seçilmiş belli sayıda hakimler tarafından değil, aşağıdan yukarı tüm hakimlerin denetleyebildiği bir sisteme geçilmelidir. Yoksa siz, bu ülkenin hakimlerine güvenmiyor musunuz?” dedi.
MÜLAKATLAR LİYAKATA GÖRE DEĞİL
TARAFTARLIĞA GÖRE YAPILIYOR
Adana Barosu Başkanımız Av. Semih Gökayaz şöyle devam etti: “Hakimler ve savcıların mesleğe kabulleri yargının en önemli sorunlarındandır. Hakimlik ve Savcılık mülakatlarının ve mesleğe kabullerin liyakata göre değil taraftarlığa göre yapıldığı, şeffaf değil kapalı kapılar ardında yapıldığı, bilgiye göre değil fişlemeye göre yapıldığı bir düzende hakim ve savcıların adalet dağıtması beklenemez. Hakim ve savcılığa kabulde şeffaf, objektif, eşitlikçi, bilgiye ve liyakata dayalı bir sınav sistemi derhal hayata geçirilmelidir.”
‘İNCE AYAR’ GENELGELERLE SALDIRIYA UĞRADIK
Konuşmasında, baroların genel kurullarının ertelenmesini de eleştiren Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz şunları söyledi: “Ülkemiz ve dünya, yaklaşık 1,5 yıldır, pandemi sebebiyle ağır sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bizler bir taraftan pandemi ve yarattığı sonuçlarla uğraşırken, diğer yandan pandemi bahane edilerek Baro Genel Kurullarının yapılması engellenmiştir. Barolarımız, genel kurullarını çok rahat bir şekilde 2020 Ekim ayında yapabilecekken, ‘ince ayar’ genelgelerle barolarımız saldırıya uğramış ve güçsüzleştirilmeye çalışılmıştır. Adana Barosu olarak, 10-11 Temmuz’da gerçekleştirdiğimiz genel kurul ve seçimlerle enerjimizi yeniledik ve çalışmalarımıza başladık.”
UYUM BÜROSU HAYATA GEÇİYOR
Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz, yönetim olarak göreve gelmelerinden bu yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Başkanımız Av. Semih Gökayaz şöyle konuştu: “Genel Kurul’da meslektaşlarımıza söz verdiğimiz projeleri hayata geçirmeye başladık. Baromuzun 15 yıldır programında olan, mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın hem mesleğe daha etkin uyum sağlamaları, hem de ekonomik olarak desteklenmeleri amacıyla kullanılabileceği Uyum Bürosu’nu hayata geçiriyoruz. Uyum bürosu, yaklaşık 45 avukatın bir yıl süreyle kullanabileceği bir büro olarak hizmet verecek. Uyum bürosunda yer alacak genç meslektaşlarımız yarısı 1. altı ayın sonunda, 2. yarısı bir yılın sonunda olmak üzere toplam 2.000,00TL ödeme yapacaklar. Toplam 320 m2 büyüklükte olan büroda bilgisayar, fotokopi ve mobilya ile donanımı sağlanacak. Meslek üstatlarımızın da düzenli olarak gelerek mesleki bilgi ve birikimlerini aktaracakları büromuz yakın zamanda hizmete açacağız.”
MESLEKTE 30 ve 35. YILI DOLDURAN MESLEKTAŞLARIMIZA PLAKETLERİ TAKDİM EDİLDİ
Törende daha sonra, meslekte 35 yılını dolduran 6 ve 30 yılını dolduran 34 meslektaşımıza plaketleri verildi. Plaketleri Barosu Başkanımız Av. Semih Gökayaz,önceki dönem Baro Başkanımız ve Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Veli Küçük, önceki dönem Başkan Yardımcımız Av. Sabahattin Gümüş, Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Sinem Tanrısınatapan ve yönetim kurulu üyelerimiz takdim etti. Meslekte 35 ve 30 yılı dolduran deneyimli avukatlar, plaketlerini aldıktan sonra yaptıkları konuşmalarda genç meslektaşlarına tavsiyelerde bulundu. Deneyimli avukatlar, gençlere ‘Adalet ve hukuk mücadelenizden vazgeçmeyin’ mesajı verdi.
35. YIL PLAKETİ ALAN MESLEKTAŞLARIMIZ
Av. VEYSEL GÜLER