AKKUYU NÜKLEER SANTRALİNİN ÇED RAPORUNUN İPTALİNE DAİR DAVADA BAROMUZUN VE TBB’NİN KATILIMIYLA KEŞİF YAPILDI.

06/12/2016

Keşifte Rosatom İnşaat Direktörü Mikail Cherdantsev, nükleer santrallerin hepsinde olduğu gibi Akkuyu Nükleer Santralinde de kaza riski olduğunu belirtti.

Akkuyu Nükleer Santrali ÇED raporunun iptali için Türkiye Barolar Birliği’nin de davacılardan birisi olduğu 13 adet dava açılmıştı. Bu açılan davaların keşfi 11 Temmuz 2016 günü yapılmış olup, ancak 15 kişilik bilirkişi heyette yer alan jeofizik mühendisinin akademik unvanın KHK ile geri alınması üzerine yeni bir jeofizik mühendisi atanarak 5 Aralık 2016 günü özellikle bölgenin depremselliği hususu birinci planda olmak üzere ek keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.
Türkiye Barolar Birliği’nin davacı olduğu Danıştay 14. Daire 2014/11695 E. Sayılı dosyada Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkan Yardımcı Avukat Mehmet Umut ERDEM, Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Üyesi Avukat İsmail Hakkı ATAL, Adana Barosu Enerji Komisyonu üyeleri; Avukat Alican Erdoğan, Avukat Demet Taşdemir ve Avukat Tahsin Cem Aydın da, Akkuyu Nükleer santralinden doğan endişeleri ve kendilerini üstlendikleri kamu hizmeti nedeniyle sorumlu hissetmeleri neticesinde Akkuyu Nükleer Santral Davası keşfine gözlemci olarak katıldılar.
İzmir Barosu’ndan Avukat Arif Ali CANGI, Mersin Barosu’ndan Avukat Sevim KÜÇÜK ve Adana Barosu’ndan Avukat İsmail Hakkı ATAL, Türkiye Barolar Birliği’nin vekilleri olarak Akkuyu ÇED raporundaki özellikle aşağıdaki hususlarda eksiklikleri ve yanlışları keşifte dile getirdiler.
Akkuyu ÇED yok hükmündedir, önlisans geçersizdir
Baromuz üyesi ve TBB vekili Avukat İsmail Hakkı ATAL, saha turunda ve keşif öncesi alınan beyanında Rosatom (Akkuyu/NGS) şirketinin yürürlükteki mevzuata aykırı olarak, almış olduğu lisans, ÇED ve ön lisans sürecinin tamamen hukuka aykırı olduğunu belirtti.
2015 yılından önce lisans +ÇED alınması yeterliyken 25.06.2015’te Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu(EPDK) tarafından yapılan mevzuat değişikliği neticesinde Önlisans+ÇED+lisans alınması yasaya bağlanınca yeni hükmün tarihinden önce lisans almış olmasına rağmen Akkuyu NGS’nin bir de önlisans aldığı öğrenildi. EPDK yeni hükmü gereği önlisans alması gerektiğini sanan Akkuyu NGS’nin lisansı böylece geçerliliğini yitirirken Elektrik Piyasası Kanunu’nun 6. maddesine göre de yeni bir ÇED yaptırması gereğinin doğduğu ifade edildi.