BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK TBB’DE YAPILAN 42. BARO BAŞKANLARI TOPLANTISINA KATILDI.

02/06/2020

TEKLİF GERİ ÇEKİLMEZ VE MÜZAKERE KAPILARI AÇILMAZSA DEMOKRATİK HAK ARAMA YOLLARINA BAŞVURULACAKTIR

01.06.2020

Türkiye Barolar Birliği’nin ev sahipliğinde 80 baronun katılımıyla tek maddelik gündemle olağanüstü yapılan 42. Baro Başkanları Toplantısı, 01.06.2020 tarihinde Av. Özdemir Özok Kongre Merkezi gerçekleştirildi.

Toplantı sosyal mesafe ve sağlık tedbirlerine uygun olarak yapıldı.

İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunun ardından Toplantıya katılan başkanlar Avukatlık kanununda yapılması düşünülen değişiklik ile ilgili düşüncelerini paylaştılar.

Gündem ana başlığı olan

“Baroların Yapısında ve Seçim Sisteminde Yapılacağı Kamuoyunda Tartışılan Değişiklikler Üzerinde Görüşme” hakkında Baro Başkanları görüş ve düşüncelerini paylaştılar.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, yaptığı konuşmada;  “Çok zorlu ve sorunlu bir süreçten geçiyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında bir darbe girişimi sonrası 20 Temmuz 2016 tarihinde Meclis’te kabul edilen OHAL dönemiyle birlikte Türkiye usulü başkanlık modeliyle karşı karşıyayız. Bunun yansımalarını bugün biz avukatlara, barolara ve mesleğimize nasıl sirayet ettiğini görmekteyiz. Kuvvetler ayrılığı, eşitlik, hak, hukuk ve adalet kavramlarının yerle yeksan olduğunu  üzülerek yaşıyoruz. Bir eleştiriden ötürü bugün barolar ve meslek kuruluşları Anayasa çiğnenerek tek adam bakış açısıyla hedef alınıyor. Mesleğimiz itibarsızlaştırma, etkisizleştirilmeye çalışmakta. Elbette bu duruma ne biz ne de Türkiye Barolar Birliği sessiz kalamayız.

Ancak üzülerek ifade etmek gerekirse bu son süreçte yaşananlarda TBB başkan ve yönetiminin krizi sağlıklı ve doğru şekilde yönetemediği, birlik yönetiminin ortak bir karar alamadığını, şerhsiz, amasız, fakatsız ortak bir açıklama yapamadığını ve mesleğin geleceği ile ilgili olarak yapılması düşünülen değişikliğe yönelik yönetim kurulunun aldığı karara birlik başkanının muhalefet şerhi koymasının güçlü baroların ve özgür savunmanın ortadan kaldırılmasını amaçlayan kesimin elinin güçlenmesine ve cesaretlenmesine vesile olduğunu görmekteyiz.

Çoklu Baro, Baro Seçimlerinde ve TBB Delege Seçiminde Nispi Temsil, Avukatlık Kanunu Değişikliği girişimine “hayır” diyoruz. Salgın hastalık fırsat bilinerek Baroların demokratik yapısının bozulmasını,etki ve eksene alınmasını kabul etmeyeceğiz. Hak,hukuk,adalet ve demokrasi pusulamız olmaya devam edecek. “ dedi

Toplantı bitiminde TBB Başkanı Av.Metin Feyzioğlu baro başkanlarının katılımıyla açıklama metni ve sonuç bildirisi okundu. açıklanan sonuç bildirgesinde müzakere ve diyalog kanallarının kapalı tutulması halinde demokratik hak arama özgürlüklerimizin gereklerini yerine getirileceğinin belirtildi.

Sonuç bildirgesi şöyle;

19 Mayıs 2020 Tarihinde TBB ve 80 Baro olarak kamuoyuna yapılan açıklamada;

Pandemi süreci nedeniyle esas gündemimizin ülkemizin ve mesleğimizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunların çözümü için çaba sarf etmek olduğu ve bu nedenle Avukatlık Kanunu’nda Barolara ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerini doğru bulmadığımızı ve bu girişimlerin durdurularak, geri çekilmesini talep etmiştik.

Keza, avukatlarımızın ve barolarımızın ihtiyacı ve beklentisini karşılayacak, Avukatlık Kanunu hazırlanması aşamasında asıl muhatabın Barolar ve TBB olması gerektiğini de vurgulamıştık.

Aradan geçen sürede çağrımızın dikkate alınmadığı, aksine sürecin devam ettiği görülmektedir.

Ülkemizin içinde bulunduğu böyle bir dönemde, avukatlık yasasında düşünülen tüm çalışmalardan vazgeçilerek ileriki dönemlerde TBB ve barolarla birlikte bir hazırlık yapılması yönündeki talebimizi ve irademizi tekrarlıyoruz.

Bu aşamada hazırlanması düşünülen teklifin geri çekilmesi halinde diyalog ve müzakereden yana olacağımızı, konunun tüm muhatapları ile görüşmeye hazır olduğumuzu bir kez daha paylaşıyoruz.

Bizler, müzakere ve diyalog kanallarının açılacağına inanıyoruz. Ancak kapalı tutulması halinde demokratik hak arama özgürlüğünün tüm gereklerini yerine getireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

1. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı
  2. Adana Barosu Başkanlığı