BAROMUZDAN 11 EKİM KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ KUTLAMA MESAJI

10/10/2018
BAROMUZDAN 11 EKİM KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ KUTLAMA MESAJI

Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonumuz, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve evlatlarımızın insan haklarından tam ve etkin bir şekilde yararlanabilmelerini sağlayabilmek için Türkiye, Kanada ve Peru'nun girişimleri sonucu BM Genel Kurulu’nda 11 Ekim 2012 tarihinde 11 Ekim'in ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ ilan edildiğini bildirdi.

Çocuk Hakları Komiyonumuz tarafından yayımlanan mesajda, "kız çocuklarının hayat koşullarını iyileştirmek, etkili ve iyi bir eğitim alabilmelerini sağlamak, hepimizin ortak bir görevi" olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

" Bugün 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü.

Amaç, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak. Cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı, UNICEF’in yayınladığı rapora göre oldukça küçük yaşlarda başlıyor. Başka bir yardım kuruluşuna göre dünya genelinde her yedi saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor…

Türkiye’de ise nüfusun yüzde 29’u kız çocuklarından oluşuyor. Son 6 yılda evlenmek zorunda bırakılan kız çocuğu sayısı ‘tespit edilebilen resmi’ rakamlara göre 232 bin. Son 6 yılda 142 bin çocuk anne oldu. Ayrıca ilköğretim çağında olup okula gitmeyen kız çocuklarının sayısı, aynı durumdaki erkek çocukları sayısından 600 bin daha fazla.

Yine, kız çocuklarımızın eğitim sorunlarının yanı sıra, ücretsiz ev işlerinde çalışıp ailesini desteklemesi sebebiyle de yaşadıkları sorunlar var ki bu oran da Türkiye'de 7,5 milyon civarında kız çocuğumuzu işaret ediyor. Konya'da, Aladağ'da yitirdiğimiz çocuklarımız, evlatlarımızı hatırlayın.

Kanayan birer yara hâline dönen özel yurtlarda, barınma merkezlerinde (tarikatlara, cemaatlere) "özel" adı altında açtırılan yurtlarda cinsel istismar, tecavüz, yangın ve benzeri sebeplerle onlarca çocuğun yaşam hakkı ellerinden alındı, yaşama sevinçleri söndürüldü.

Cemaat, özel yurt, tarikat vakıflarının teşvik edilmesi, buna göz yumulması, bunun kesinlikle soruşturulmaması, sorumluların cezalandırılmaması ve cezalandırmamak suretiyle bu teşvikin ve ödüllendirmenin devam ettirilmesidir.

Temel hizmetlere erişim problemleri ve yoksulluk, çocuğun çocuk işçi olma ihtimalini yükseltiyor. Dolayısıyla, ne söylersek söyleyelim yapılan iş ortada.

Kız çocuklarımız için üretilen politikalar ve hizmetler cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm çocuklar için yapılanlar gibi yetersiz, yapılması gereken çok fazla şey var.

Bu zihniyet bir devlet politikası haline gelmiştir.

Bu sebeple, Türkiye Büyük Millet Meclisinde "çocuk hakları izleme komisyonu"nun bu alanda ciddi çalışmalar yapması kaçınılmazdır.

Türkiye'nin, taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uyma yükümlülüğü vardır. Türkiye bu uluslararası sözleşmelere imza koymakla iç hukuk kurallarını da buna göre düzenlemeyi ve değiştirmeyi taahhüt etmiş bulunmaktadır.

Biz 18 yaş altında olan her çocuğu, başta cinsel istismar olmak üzere, her türlü istismardan korumayı hedeflemiş iken ve de 15 yaş olarak belirtilen yaş sınırının 18'e yükseltilmesi beklenirken, yaş sınırının tamamen kaldırılması akıl alabilecek bir karar değildir, uluslararası hukuk normlarına da aykırıdır. Ne yazık ki siyasi iktidar bu sorunlara hızlı ve kalıcı çözümler üretememiştir.

İnsanlığın umudu, sevinci, şiiri kız çocuklarıdır. Umudu, sevinci, şiiri karartmayın!  Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Vatanı korumak, çocukları korumakla başlar." diyerek gelecek nesillerimize verilmesi gereken mesajı en güzel şekilde aktarmıştır.

Dünya Kız Çocukları Günü'nde, her genç kızın ideallerini yaşayabileceği aydınlık yarınları kızlarımızla el ele kuracağız. Kamuoyuna saygıyla sunarız"