BAROMUZDAN ARABULUCULUK SINAVI İLE İLGİLİ İDDİALAR HAKKINDA AÇIKLAMA

29/11/2019
BAROMUZDAN ARABULUCULUK SINAVI İLE İLGİLİ İDDİALAR HAKKINDA AÇIKLAMA

“ŞAİBEYE MAHAL BIRAKILMAMALIDIR”

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Adalet Bakanlığı tarafından 24 Kasım 2019 Pazar günü yapılan Arabuluculuk sınavının çeşitli şaibelerin gölgesinde olduğuna dair iddialar üzerine yazılı açıklamasında görüş ve düşüncelerini paylaştı.

“Adalet Bakanlığı ‘Arabuluculuk Sınav’ını 24 Kasım’da tek oturum halinde, 16 farklı merkezde yaptı, 5 bin arabulucunun bu sınavla sisteme dâhil edileceği açıklandı.

Ancak Arabuluculuk sınavının soru ve cevaplarının açıklanmamasının yanı sıra sonuçların başarılı ve başarısız şeklinde olacağına dair söylentilerin sosyal medyada konuşulmasının ardından İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan’ın TBMM’ye sunduğu soru önergesinde: “sınavdan önce Bakanlık tarafından bazı hakim ve savcılara özel seminer düzenlendiği, seminerde deneme sınavı çözüldüğü, bu denemelerdeki soruların sınavdakilerle aynı olduğu..” iddiası akıllara ‘acaba sınavda bir şaibemi var?’ gibi soruları getirmektedir.

Bilgi kirliliğinin açığa kavuşması ve adayların bu sınavın tarafsız yapıldığına inanmaları için bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Sınavın icra edilişinim ve sonuçlarının şeffaf ve objektif kriterlere uygun olması gerekmektedir. Bu durumun açıklanmaması halinde Arabuluculuk sınavı için hakim ve savcılara bakanlık tarafından özel seminer düzenlendi mi?
Düzenlendiyse diğer adaylar neden davet edilmedi?

Söz konusu seminer şayet gerçek ise deneme soruları çözüldü mü? Çözüldü ise bu sorular ile sınavda çıkan sorular aynı mıydı? sınavın tarafsızlığı hakkında ciddi şaibeler oluşturacaktır.

Bu sorular aydınlatılmalıdır.

Soruların dağıtıldığı, çalındığı buhranlı bir dönemden sonra böyle bir planlamanın olabileceği kuşkusu ortadan kaldırılmalıdır. Şaibeye mahal bırakılmamalıdır. Baro olarak sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyorum. “