BAROMUZDAN MEB’İN MÜFREDATA ALDIĞI BİLİMSEL EĞİTİM-ÖĞRETİMDEN UZAK KİTABA SERT TEPKİ

20/03/2019

BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“MÜFREDATTAN KALDIRILMALI VE SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATMALIDIR.”

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Milli Eğitim Temel Kanununa ve Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine aykırı olan, içeriğinde Atatürk’ün kurucusu olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’ne mesnetsiz ithamlara ve hakaretlere yer verilen "Bir Değirmendir Bu Dünya" isimli Cahit Zarifoğlu'na ait kitabın liselerde okutulmasına sert tepki gösterdi.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Bu kitap Adana ilinde de dağıtılmış ve Yüreğir Halıcılar Anadolu Lisesi öğrencilerinden deneme yazmaları istenmiştir. Kitap okumayı sevdirmeyi, okuma alışkanlığı kazandırmayı, okuduğu kitabı anlama seviyesini ölçmek için başka bir kitap bulunamaz mıydı?

Dinci, gerici, yobaz bir içeriğe sahip olan ve hiçbir pedagojik ilkeye uymadığı gibi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okutulması ilgili yasalara da aykırı olan bu kitabın Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili kurulları tarafından kitap okuma etkinliği kapsamında okunacak kitap olarak belirlenmesi tam bir skandaldır.

Demokrasiyi, laikliği, eşitliği, adaleti sağlayarak bilimsel -kültürel, sanatsal ve teknolojik eğitim vermesi gereken bir kurumun farklı siyasi anlayışlara hakaret eden, aşağılayan yazarların kitaplarını deneme yazısı da istenilmek suretiyle zorunlu olacak şekilde okutulması hepimize hakarettir, Anayasamıza, Cumhuriyet değerlerimize ve Milli Eğitim Temel Kanununa aykırıdır.

Tüm bunların ötesinde kitapta bazı siyasi partiler hakkında hakarete varıcı sözler sarf edilmekte, insanlara belli partilere oy vermeme çağrısı yapılmaktadır.

Bu durum açıkça, Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 11. maddesinde ifade edilen ‘…eğitim kurumlarında Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine aykırı siyasi ve ideolojik telkinler yapılmasına ve bu nitelikteki günlük siyasi olay ve tartışmalara karışılmasına hiçbir şekilde meydan verilmez’ hükmüne açıkça aykırıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda okutulmak üzere bu tür kitapları belirleyerek bilimsel ve çağdaş eğitimden ne denli uzak olduğunu göstermektedir. Üstelik söz konusu kitap, okuma etkinliği bir yarışma şekline getirilerek okunan kitapların etkilerinin daha da derinleşmesini sağlayacak yöntemle yavrularımıza adeta zorla okutulmaktadır.
Karanlık düşünceleri pervasızca ifade eden bu kitabın okutulmasını kabul etmiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı derhal ilgili kurullara, bu konularda bilimsel açıdan kifayetli ve liyakatli kişileri getirerek eğitim ve öğretimin bilimsel ilkeler çerçevesinde sürdürülmesini sağlamalıdır.

Haklarımızı bilerek demokratik tepkimizi güçlü şekilde ortaya koyarak, bu kitapları maksatlı şekilde okutmayı isteyen ve belirli din, dil, siyasi ve felsefi düşünce ayrımı yaparak anayasaya aykırı faaliyetlerde bulunan bu kişilerin sorgulanmasını ve hatta yargılanmasını talep ediyoruz.

Okullarımızda eğitim birliğini derinden zedeleyen, öğrenci, öğretmen, veli arasında tartışmayı, kutuplaşmayı artıran bu kitabı Milli Eğitim Bakanlığının derhal müfredattan kaldırarak toplatmasını istiyoruz.

Cumhuriyetimizin 96 yıllık kazanımlarına sahip çıkacağımızı, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş, muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefi için mücadelemizi ortaya her daim koyma kararlığımızı ve yavrularımızı karanlık düşüncelere asla teslim etmeyeceğimizin bilinmesini bir kez daha haykırıyoruz.” ifadelerini kullandı.