BARODAN HABERLER

BAROMUZUN ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE ORTAKLAŞA DÜZENLEDİĞİ "CUMHURİYET'İN İKİNCİ YÜZYILI" KONULU PANEL GENİŞ KATILIMLA YAPILDI

396 görüntülenme
02/10/2022
BAROMUZUN ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE ORTAKLAŞA DÜZENLEDİĞİ

BAROMUZUN ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE ORTAKLAŞA DÜZENLEDİĞİ "CUMHURİYET'İN İKİNCİ YÜZYILI" KONULU PANEL GENİŞ KATILIMLA YAPILDI

 

BARO BAŞKANIMIZ Av  SEMİH GÖKAYAZ; "GELECEK GÜZEL GÜNLERİ HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ"

 

Baromuz ile Adana Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği; Av. Erdal Yıldırım moderatörlüğünde, Türkiye Barolar Birliği Başkanımız Av. R. Erinç Sağkan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gazeteci Emin Çapa ve Gazeteci Necdet Saraç'ın konuşmacı olarak katıldığı "Cumhuriyet'in İkinci Yüzyılı" konulu panele ilgi büyüktü.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen paneli izleyenler arasında CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Ergül Halisçelik, TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nizam Dilek, TBB delegemiz Av. Kezbannur Aksu, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Av. Bülent Maraklı, Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Özcan Delihasan, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş,  Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ,TÜRAVAK Denetleme Kurulu Üyesi Av. Sabahattin Gümüş, önceki dönem Baro Başkanı Av. M.Ziya Yergök, avukatlar, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve yurttaşlar yer aldılar.

 

 

Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz açılış konuşmasına başta panel moderatörü meslektaşımız Av. Erdal Yıldırım ve panelistlerimiz olmak üzere tüm emeği geçenlere ve panel izleyicilerine teşekkür ederek başladı.

 

Büyük çoğunluğunu avukatların oluşturduğu kalabalık bir topluluğa hitap eden Av  Gökayaz, sözlerine şöyle devam etti;

 

“Balkan Harbi, Trablusgarp ve 1. Dünya Savaşı’nın ardından Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı sonrası savaş yorgunu bir ülke, elinde yetişmiş insan gücü ve bir maddi kaynak olmadan gerçekleştirilen sosyal, kültürel ve ekonomik devrimlerle başladı Cumhuriyet ilk yüzyıl yolculuğuna. İkinci dünya savaşı sürecinde Türkiye’nin tarafsızlığı sayesinde bu savaştan sıyrık almadan kurtulduk.

 

Yakın tarihimize gelirsek; ülkede yaşanan kargaşalar, darbeler, iç çatışmalar, kardeş kavgaları ile geldiğimiz noktada sınırların kevgire döndüğü, bölgemizin dünyadaki çatışmaların merkezi olduğu, yargıya güvenin olmadığı,  üniversitelerin kalitesizleştiği, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün yok sayıldığı, fahiş düzeyde artan hayat pahalılığı karşısında yurttaşın ezildiği, getirilen yasaklarla insanların yaşam tarzına müdahale edildiği bir zamanı yaşıyoruz. Bulunduğumuz bu zaman itibariyle ikinci yüzyıla çok umutlu başlamıyoruz.

Ancak bu ülkenin, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına yön verecek güçlü bir potansiyeli var. Yetişmiş insan kaynağı, zengin bir coğrafyası var. Her halükarda elimizdeki kaynak ve varlıklar Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına göre daha zengin. Dünya görüşümüz ne olursa olsun demokrasi ve refahın sağlanması için ön şart olan yargının bağımsızlığı için hep birlikte uğraş verelim. Tüm kurum ve kurallarıyla bağımsız yargı sisteminin kurulduğu bir ülke gerçekleştirirsek; özgürlük, eşitlik, sosyal adalet, refah ve kalkınmayı da Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında hayata geçirmiş olur ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bize bıraktığı mirası geliştirerek Cumhuriyet’in ilk yüzyılında yapmış olduğumuz hataları telafi etmiş oluruz. Başka bir şansımız yok. Gelecek güzel günleri hep birlikte kuracağız. “ dedi.

SAĞKAN: YAŞARKEN EŞİTLENMEMİZ GEREKEN TEK YER YARGI

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, “Türkiye’de hangi alanı konuşursak konuşalım, öncelikle hukukun üstünlüğünün tesisi noktasına varıyoruz” hatırlatmasında bulundu. Sağkan, bir hukuk devriminden doğan Cumhuriyet’in doğru yapılanmış bir hukuk sistemini hayata geçirme çabası içinde olduğunu kaydederek, ilerleyen yıllarda bunun devamının gelmediğini söyledi.

Cumhuriyet’in niteliklerini düzenleyen ilk üç maddeyi “değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” hükmüyle güvence altına alan Anayasa’nın 4. Maddesi için “Biz bu maddeye öyle güvendik ki, Cumhuriyet’in nitelikleri değişmez dedik” diyen Sağkan, hukuk devleti bakımından yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Daha sonra söz alan panelistler, “Eşit Yurttaşlık Temelli Demokratik Toplum Düzenine” nasıl ulaşılacağı konularına dair görüş ve düşüncelerini paylaştılar. Program Baromuz adına panelistlere plaket töreniyle sona erdi.

Diğer Haberler