Bilirkişi yok hükmünde
01/11/2015
Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimi Yunus Süer'in Koza-İpek Holding'e hukuksuz el koyma kararının tek dayanağı olan şaibeli bilirkişi raporuyla ilgili bir skandal daha ortaya çıktı.
Rapora imza atanlardan Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı'nın adı Ankara Adliyesi'nin bilirkişi listesinde yer almıyor. Bilirkişiler, her sene başında adliyelerde tespit ediliyor. Uzman isimlerin başvurusu, adalet komisyonları tarafından değerlendirilerek, bilirkişi listesi hazırlanıyor. Savcılar veya mahkemeler bu kişileri görevlendiriyor. Bilirkişilerin tarafsızlığı konusunda şüphe oluşmaması için bu yöntem uygulanıyor. Ancak Koza Holding'e yönelik çökme operasyonuna dayanak yapılan raporda bu usule uyulmadı. Savcı, bilirkişi listesinde olan uzmanlar yerine, özel seçilmiş bazı isimleri görevlendirdi. Holdingin mükemmel bir muhasebe sistemine sahip olmasını şüpheli bulan Koza İpek Holding'e kayyum atanmasına gerekçe gösterilen bilirkişi raporuyla ilgili yeni skandallar ortaya çıkıyor. Raporun altında imzası bulunan Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı'nın önceden belirlenmiş bilirkişi listesinde adının olmadığı belirlendi. Her adliyede sene başında farklı alanlarda uzman olan isimlerin başvuruları alınarak adalet komisyonları tarafından uzman bilirkişi olarak kabul ediliyor. Bu liste her yılbaşında yenileniyor. Savcılar veya mahkemeler uzmanlık gerektiren konularda bu kişileri görevlendiriyor. Önceden belirlenmiş olması bilirkişilerin tarafsızlıkları konusunda şüphe ortaya çıkmasını engellenmeyi hedefliyor. Ancak Koza Holding'e yönelik çökme operasyonuna dayanak yapılan hukuksuz raporda bu usule uyulmadı. Savcı bilirkişi listesinde olan kişiler yerine, özel seçilmiş bazı isimleri görevlendirdi. Şaibeli raporda imzası olan isimlerden Şafak Ertan Çomaklı'nın adı Ankara Adliyesi'nin bilirkişi listesinde yer almıyor.
Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer'in hukuksuz el koyma kararının tek dayanağı olan şaibeli bilirkişi raporunu hazırlayan Çomaklı'nın sosyal medya üzerinden muhalif isimlere hakaretler yağdırarak AKP'ye övgüler düzdüğü ortaya çıkmıştı. Çomaklı'nın ayrıca 2007 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Mehmet Soydan'ı Kırgızistan'dan araba getirme vaadiyle parasını alıp geri vermeyerek dolandırdığı, bu sebeple ağır cezada yargılanıp 2 yıl 1 ay hapis cezası aldığını Zaman dün duyurmuştu. Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin Koza İpek Holding'le ilgili kararında, hem bilirkişi raporunda, hem de kayyum atama sürecindeki uygulamalarda hukuku hiçe sayan skandallara imza atıldı.
Diğer Haberler