BÜYÜK ÖNDERİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VEFATININ 81.YILINDA SAYGIYLA VE ÖZLEMLE ANIYORUZ

09/11/2019

10 Kasım, bir milletin topyekûn istiklal mücadelesi verdiği bir dönemde azmi, cesareti ve ferasetiyle liderliğini yapan, düşmanların yurdumuzdan temizlenmesinde öncü olan ve yaptığı inkılâplarla Cumhuriyet’imizin kurucusu olan Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmanın, bir kez daha anlamanın günüdür.

10 Kasımların Atatürk'ün hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür.

Ulusumuza kendi kendini yönetme hakkını ve kendi kaderini tayin etme imkânını veren Büyük Önderimiz Atatürk'ün, yine ulusumuzun refah ve huzuru için bizlere hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma idealini gerçekleştirmek, hepimizin ortak sorumluluğudur.

Cumhuriyet'i ilelebet yaşatma ve kazanımlarımızı ileriye götürme konusunda güçlü bir iradeye ve kararlılığa sahip olduğunu vurgulamak istiyoruz.

O'nun büyük bir deha, evrensel bir lider olduğu ifade edilmekte iken yaptığı tüm çalışmalarında akıl ve kuşkuculuğu esas aldığı, değeri ve yaptıkları ne yazık ki ülkemizde yeterince kavranamayan, eleştirilmesi bir yana aşağılanma ve hakaretlere varan ifadeler sarf edilmesi üzücü ve vahimdir.

Atatürk’ü anmak, O’nun aydınlık yolundan kararlılıkla yürümek, O’nu fikirlerini yaşatmak, kurduğu Cumhuriyete, değerlerine, demokrasiye, tam bağımsızlığa, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkarak, daha ileriye taşımak gerekmektedir.

Gelecek nesillerin de, aynı anlayışla sorumluluklarını yerine getireceğine inancımız tamdır.

Atatürk, Milli Mücadele sonrası sağlanan başarının asla yeterli olmadığını düşünerek bir benzerinin dahi yapılması çok güç hatta imkânsız olan bir çok devrimler gerçekleştirmiştir.
O'nun ulusuna en büyük hediyesi ise Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmak olmuştur. Hayata geçirdiği devrimler ile ulusuna çağ atlatmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya devletleri arasında saygın konuma yükselmesine neden olmuştur. İçine birçok şeyi sığdırdığı kısa yaşamının en son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan bu büyük lider; "Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar" diyerek kurduğu cumhuriyete sahip çıkılmasını ve bunun ise çok çalışılarak bilimde ileri bir seviyeye çıkılması suretiyle gerçekleşeceğini ifade etmiştir.

Türk ordularının zaferi neticesi Anadolu'daki emelleri gerçekleşmeyen İngiltere'nin Türk düşmanı olarak bilinen Başbakanı Lloyd George, 1922 yılında Parlamento'da kendisine yöneltilen suçlama ve tenkitleri şöyle cevaplandırmıştır: "Arkadaşlar, yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki o büyük dahi çağımızda Türk Milleti'ne nasip oldu. Mustafa Kemal'in dehasına karşı elden ne gelirdi."

Ulusumuzun var olma mücadelesi vererek kazandığı bağımsızlık savaşının eseri olan sonsuza kadar yaşatacağımız Cumhuriyet’imizin kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete uğurladığımız günün 81. yılında sevgiyle, saygıyla ve özlemle anıyoruz.

Adana Barosu; Cumhuriyet’in kurulmasından önce verilen var olma mücadelesinin aynı azim ve kararlılıkla Cumhuriyet’in korunması için de verilmesi gerektiğinin bilincinde olarak; Cumhuriyetimizin kazanımlarından; Cumhuriyet’imizin kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İlke ve Devrimlerinden, Laik, Demokratik ve Sosyal Hukuk Devleti’nden, Hukukun Üstünlüğü’nden asla taviz vermeyecektir.

Saygıyla sunarız.

Adana Barosu Başkanlığı