ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI HUKUK KULÜBÜNÜN DÜZENLEDİĞİ “IV. BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI” YAPILDI.

15/03/2019

BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“ADALET ANCAK HUKUKÇULAR ELİYLE YAŞAMA GEÇER”

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Çağ Üniversitesi Uluslararası Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen “IV. Baro Başkanları Toplantısı” nda “Arabuluculuk ve Arabuluculukta Etkili Taraf Avukatlığı” konusunda konuşma yaptı.

Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. İlhan Yücel Konferans Salonunda düzenlenen, Moderatörlüğünü Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin’in yaptığı toplantıya Baro Başkanımız Av. Veli Küçük’ün yanı sıra Gaziantep Baro Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı “Türkiye’de Arabuluculuğun Yansımaları” ve Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz da “Eski ve Yeni Konkordato - Ekonomik Krizin Çözümü müdür?” konularında görüş, düşünce ve önerilerini öğrencilerle paylaştı.

BAŞKANIMIZ ÖZGECAN ASLAN’I ANDI.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, sözlerine vahşice öldürülen Kadın cinayetlerinin ve cinsel saldırının sembolü Çağ Üniversitesi öğrencisi Özgecan Aslan'ı vefatının dördüncü yılında saygıyla ve rahmetle anarak başladı.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Çağ Üniversitesi Uluslararası Hukuk Kulübünün yöneticilerine de aktif çalışmalarından, katkılarından ve emeklerinden ötürü teşekkür etti.

ARBULUCULUĞUN ADALET MEKANİZMASINA KATKISINI ANLATTI.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Arabuluculuğun ülkemizde yeni bir kavram olarak yargı camiasına girdiğini, arabuluculuğun üçüncü bir kişinin yardımıyla uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmaya çalışılması yolu olarak tanımlanabileceğini ifade etti.

Adliyelerde dosya yükünün artması üzerine yargıçları da rahatlatmak için uygulanmaya konulan alternatif çözüm yollarının temel amacının toplumsal barışın sağlanması olduğunu belirtti.

Toplantıda uzlaştırma kapsamındaki görevlerin avukatlar ve hukukçular dışında adliye personeli ve polis memurları gibi hukukla, hukukçulukla doğrudan ilgisi olmayan meslek gruplarından kişilerin yapmaması gerektiğini, sadece hukuk fakültesi mezunlarının yapması gerektiği yönünde düşüncelerini ifade etti.

Türkiye de 10 bin arabulucu olduğunu belirten Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Arabuluculuk son dönemde ülkemizde alanını genişleterek, büyüterek devam eden alternatif çözüm yolu olmuştur. Belirtmek gerekir ki, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları sağlıklı işlemesi halinde faydalıdır”

Yurttaşın bir an evvel sorununu çözme noktasında adalete hızlı erişim kaygısına sonuna kadar saygı duyduğunu dile getiren Baro Başkanımız Av. Küçük, İş Hukuku ve Ticaret Hukuku’nda arabuluculuk süreci başladığını ileride de Tüketici Hukuku ve Aile Hukukunda gündeme gelebileceğini ifade etti.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, ancak iş hukuku gibi aile hukuku da kapsama girerse güç dengesinin farklı olduğu alanlarda arabuluculukta taraf vekilliğinin mutlaka zorunlu hale gelmesini ve bunun da adli yardım sistemi üzerinden ayrı bir başlıkta sistemleştirilerek, ücretlendirilerek hem meslektaşlarımızın bu sürecin içerisinde yer alması hem de yurttaşlarımızın uzman hukukçu yardımı ile hakkını ve hukukunu sağlıklı bir şekilde elde edebilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Özellikle İş Hukukunda arabuluculuğa daha hassas eğilmek gerektiğini ifade eden Av. Küçük, “Arabuluculuğa doğru bir anlam yüklemek gerekir. Arabuluculuk da zorunlu taraf vekilliği mutlaka yaşama geçmelidir. Arabuluculuk sürecinde hukuk kuralları, deliller ve delil değerlendirilmesi daha geri planda bulundurulup, taraflar arasındaki ilişkiler daha ön plandadır. Uzlaştırmada ise hukuk kuralları, deliller ve delil değerlendirmesi daha ön plandadır. Bu nedenlerden ötürü arabuluculuk süreci daha esnek olarak yürürken, uzlaştırma süreci daha katı kurallarla çevrilmiş ve insiyatif kullanmaya fazla imkân vermeyen bir süreçtir.

Uzlaşmada Avukatların uzlaştırmacı olduğu davalarda uzlaşmama oranı daha fazladır. Çünkü, avukatlar hukuku bildikleri için taraflara haklarıyla ilgili hukuki bilgilendirmeler yapıyorlar. Adalet kavramını ancak hukukçular değerlendirebilir.
Bu görüşümü Yargı Reformu Strateji Belgesi” çalışmaları kapsamında Ankara’da yargı camiasının tüm bileşenlerinin katılımıyla “Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları “ toplantısında da dile getirdim.

Adalet Bakanlığı’nda bu yönde çalışma var. Umarım kısa sürede netleşir.
Adliyeye gelen dosya sayısı fazlalığından, iş yükünden şikayet ederken hakkaniyet çizgisini bulmak hepimizin görevidir.”

İnteraktif olarak devam eden toplantıyı katılımcılar sorularıyla daha zenginleştirdiler.

Toplantı sonunda değerli görüş ve katkılarından ötürü Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yücel Ertekin tarafından Baro Başkanlarına teşekkür belgesi takdim edildi.