CEMAAT YURDUNDA BARINMAK ZORUNDA BIRAKILAN TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ ENES, YURT KOŞULLARINDAN BUNALDIĞINI ANLATAN VİDEO PAYLAŞIMI ARDINDAN YAŞAMINA SON VERDİ.

11/01/2022

BAŞKANIMIZ Av. SEMİH GÖKAYAZ;
“BU ÜLKEDE, EĞİTİM ALANINDA “DEVLET VAR” DİYEBİLMELİYİZ”

Tıp Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara, aile baskısıyla kaldığı cemaat yurdunda yaşam tarzına müdahale ve gelecek kaygısını anlatan bir videoyu sosyal medyada paylaştıktan sonra yaşamına son verdi.

Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Devletin, anayasadan kaynaklı sosyal devlet olma sorumluluğunu yerine getirmediği ve fırsat eşitliğini sağlamadığı noktalarda yoksul ailelerin çocukları ne yazık ki cemaatlerin kucağına itilmektedir.

Enes’in yaşamına son vermesi ve bundan önce tarikat yurtlarında yaşanan acı olaylardan öğrencilerin "barınma" sorununu çözmeyerek, tarikat ve cemaat yurtlarına mecbur bırakan yetkililer sorumludur.

Din ve inanç konusu vicdani bir konudur, dolayısıyla bu konu vicdanlara bırakılmalıdır. Anayasamızın 42. Maddesine göre; “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.” demektedir.

BU ÜLKEDE, EĞİTİM ALANINDA YURTTAŞIMIZ “DEVLET VAR” DİYEBİLMELİDİR.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra el konulan yaklaşık bin cemaat yurdu kamu tarafından işletileceğine başka tarikat ve cemaatlere devredildi.

Çocuklarımız, gençlerimiz, geleceğimiz siyasi iktidarla içli dışlı olan çeşitli dini grup ve cemaat yurtlarına mecbur bırakan bu sistemden acilen kurtarılmalıdır.

Bu olayların kaynağı olarak gördüğümüz tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılmalı, çocuklarımıza devletin güvencesi altında sağlıklı, nitelikli, güvenli ve ücretsiz barınma hizmeti verilmelidir. Bu ülkede, eğitim alanında yurttaşımız “devlet var” diyebilmelidir.
Artık Enesler ölmemeli!” ifadelerini kullandı.

@semihgökayaz @miyesser ersalan önenli
#hak #hukuk #adalet #adanabarosu #avukatlar