16/01/2020

BAROMUZDA RUHSAT HEYECANI VE MUTLULUĞU YAŞANDI

BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“CMK ÜCRET TARİFESİ’NDEKİ ARTIŞ AVUKATIN EMEĞİNİ VE ÇABASINI YOK SAYMAKTIR”

Baromuzda staj evrelerini başarıyla tamamlayan; Furkan Kaan Tüylü, Pınar Özdemir, Sergen Nalcı, Ayşe Varlı, Hatice Erdoğan, Ömer Kayış, Aykut Ateş ve Muhammed Sain ruhsat heyecanı ve mutluluğu yaşadı.

Adana Adliyesi Mahmut Esat Bozkurt Avukatlar salonumuzda yapılan törene Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Başkan Yardımcımız Av. Sabahattin Gümüş, Genel Sekreterimiz Av. Semih Gökayaz , Yönetim Kurulu Üyelerimiz Av. Miyesser Ersalan Önenli, Av. Sinem Tanrısınatapan, Av. Duygu Özgüven, Av. Nevzat Elçi, Av. Furkan Kılıç ve Av. Timur Ortatepe, Cumhuriyet Halk Partisi Seyhan İlçe Başkanı Ahmet Dardağan ve meslektaşlarımızın ailesi, avukatlar ve sevenleri katıldılar.

Başkanımız Av. Veli Küçük’ün katılımcılara hitaben kutlama ve teşekkür konuşmasının ardından genç meslektaşlarımıza Başkan Yardımcımız Av. Sabahattin Gümüş toplu meslek yemini ettirdi.

Genç meslektaşlarımıza cübbelerini ; Av. M. Turan Özer, Av. M. Ziya Yergök, Av. Yelda Aslan, Av. Badegül Bozkurt Uludağ, Av. Fikret Adamhasan, Av. Şermin Vurucubaş Adamhasan, Av. Hikmet Kazancı, Av. Duygu Özgüven, Av. Tayyar Yılmaz, Av. Kübra Mimaroğlu ve Oğuzhan Kutlubay giydirdi.

“CMK ÜCRETLERİNDEKİ ARTIŞ YETERSİZ”

Baromuz tarafından, stajyerliklerini tamamlayan 7 avukata “Avukatlık Ruhsatnameleri” törenle verildi.

Başkanımız Av. Veli Küçük, törende yaptığı konuşmada, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan CMK Ücret Tarifesi’nde yapılan artış oranının bekledikleri düzeyde olmadığına dikkat çekerek, bu rakamların Anayasa’da yer alan angarya yasağının ihlali niteliğinde olduğunu belirterek görüş ve düşüncelerini paylaştı.
“Belirlenen bu oran avukatın emeğini, çabasını yok saymak, meslektaşlarımızın hizmetlerini şekli bir unsur olarak gören olsa da olur olma da olur bakış açısından başka bir şey değildir. Tarifedeki düşük ücretler asla kabul edilemez. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesindeki rakamlarla eşitlenmesi şarttır. Her emeğin ve çabanın değerini bulması gerekir”

Başkanımız Av. Veli Küçük, zorunlu müdafilik görevlerinde ödenen ücretin avukatlık asgari ücret tarifesine yapılan orandan daha fazla artışın gerçekleşmesini beklediklerini vurguladı.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, zorunlu müdafilik görevi alan meslektaşlarına ödenen ücretlerdeki artışın yeterli olmadığını ifade etti. Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Adalet Bakanlığı’nın geçen yıl görece daha kayda değer bir artış yaptığını, bu yılki yüzde 20,23’ün avukatlık asgari ücret tarifnamesine yapılan yüzde 25’in altında kaldığını kaydetti.

“BU YARGILAMA USULÜ ÇOK KONUŞULACAK!”

Ceza yargılamasına yeni kavramların girdiğine dikkat çeken Başkanımız Av. Veli Küçük, seri ve basit yargılama usulleriyle; bazı suçlarda soruşturma esnasında iddia makamı ile şüphelinin aynı masaya oturarak dava açılmaksızın dosyaların karşılıklı mutabakat ile neticelendirilmesinin önünün açıldığına işaret etti. Başkanımız Av. Veli Küçük, mutabakata varılması halinde kararın mahkeme tarafından onaylanarak ilama dönüşmesinin öngörüldüğünü anlattı.

Bu konuyla ilişkin çekincelerini şöyle aktardı:

“Ülkemizde henüz hukuk camiamızın, demokrasi yolculuğumuzun bu düzenlemeyi kaldıracak seviyede olmadığı kanaatindeyim. Soruşturma evresinde zorunlu müdafilik kavramı düzenlemede yer almıyor. İddia makamı ile mutabakat sonrası işin resmileştirilmesi noktasında zorunlu müdafilikten bahsediliyor. İlk aşamada zorunlu müdafilik kavramı yaşama geçmeli. Yurttaşın karşısına ne çıkacağı ile ilgili sağlıklı hukuksal bilgilendirme yapılarak değerlendirme ortaya çıkmalı. Adalet kavramı, bu kriterler göz önüne alınarak bilinçli bir şekilde yerine getirilmeli. Umarım, uygulamada beklediğimiz olumsuzluklar yaşanmaz.”

“KADİR EFENDİ” SÖYLEMİ DOĞRU DEĞİL”

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, HDP Eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde yazdığı kitabın tiyatroya uyarlanmasıyla ilgili tartışmalara da değindi.

Başkanımız Av. Veli Küçük, “Bazı siyasetçilerin eşlerinin bu oyunu izlemesinden kaynaklı linç girişimi ve yeni bir kutuplaştırma ve toplumsal ayrıştırma çabalarının olduğunu görüyoruz. Hakkında kesinleşmiş mahkeme hükmü bulunmayan biriyle ilgili linç girişimi kabul edilemez. Masumiyet karinesi karar kesinleşinceye kadar geçerlidir. Kültür ve sanat dediğimiz zaman insanların siyasi kimliklerini bir kenara bırakarak değerlendirme yapma zorunluluğu var” ifadelerini kullandı.

Başkanımız Av. Veli Küçük, Cumhurbaşkanının tiyatro oyununa giden ünlü sinema sanatçısı Kadir İnanır’a yönelik, “Kadir Efendi” sözlerinin birlikteliğe ihtiyaç olduğu bir dönemde kullanılmasının ve söyleniş tarzının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“BİZLERE GÜÇ KATTILAR”

7 hukuk bürosunda, yaklaşık bir yıl süreyle stajyerliklerini tamamlayan genç meslektaşlarını tebrik eden Başkanımız Av. Veli Küçük, şöyle devam etti: “Genç meslektaşlarım, Adana Barosu’na, yargı ve savunma camiasına güç katacaklardır. Doğruluk, dürüstlük kurallarından, alınteri ile, hakkıyla kazanç elde etme ilkelerinden hiçbir zaman vazgeçmeyin. Sizlerin mesleğimizi bu hassasiyetle yürüteceğinize inancım tamdır. Bir yıllık süreçte bilgi ve deneyimlerini aktaran, onları mesleğe hazırlama noktasında üstatlık yapan meslektaşlarıma da ayrıca teşekkür ediyorum.”
Başkanımız Av. Veli Küçük, Staj komisyonumuzun Koordinatörü ve Genel Sekreterimiz başta olmak üzere tüm komisyonu teşekkür etti.