ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUZ

20/11/2021
ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUZ

Çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek adına 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 20 Kasım 'Dünya Çocuk Hakları Günü' savaşlar ve yoksulluğun yol açtığı olumsuzluklar nedeniyle buruk kutlanmaktadır. Durumun vahametini istatistik veriler net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 Mart ayında yaptığı “Çocuk İşgücü Araştırması” na göre, ülkede 5-17 yaş grubunda çalışan çocuk sayısı 720 bin. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG), 2021 verilerine göre çocukların yüzde 30,8’i tarım, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe çalışırken, geri kalan yüzbinlerce çocuk sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde, ağır ve tehlikeli işlerde sömürülmektedir.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi raporuna göre son 8 yılda 513 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği, çocuk istismarı davalarının son 10 yılda yüzde 700 arttığı, çocuk yaşta evliliklerin önüne geçilemediği ülkede milyonlarca çocuğun hakları çiğnenirken, çocuk hakları mutlaka işlevselleştirilerek yaşama geçmelidir, burada devlete sosyal devlet anlayışı gereği büyük görev düşmektedir.

Her birimizin öğrenmeye, öğretmeye, yüksek sesle dile getirmeye o kadar çok ihtiyacı var ki.

Bu düşüncelerle geleceğimizin ‘ışıklı çiçekleri’ yavrularımızın 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü yürekten kutluyoruz.

Adana Barosu olarak, çocukların şeker de yiyebildiği daha adil bir dünya mücadelesi vermeye devam edeceğiz.

Adana Barosu Başkanlığı

#çocuk #adanabarosu #avukatlar