Merkez üssü Kozan olan 5.0 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm meslektaşlarımıza ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız felaketten de anlaşılacağı üzere, deprem dirençli kentler oluşturulması zaruridir. Ancak görülmektedir ki Adana’da deprem sonrasında halkın güvenli yapılaşma beklentisi karşılanamamış, yüksek katlı binaların yapılmasına devam edilmiştir.
Öncelikle imar yönetmeliğinde ve diğer mevzuatta değişiklik yaparak yüksek katlı yapıların istisna olması sağlanmalı, arsa rantiyesinin önüne geçilmelidir. Bunun haricinde de mevcut yapı stokunun envanteri çıkarılmalı, riskli binaların tasniflenmesi ve güçlendirilmesi için acil plan oluşturulmalı, yapı üretim süreci, proje üretimi, şantiye yönetimi ve yapı denetimi gibi aşamalar kamu menfaatleri gözetilerek yeniden ele alınmalıdır.
Ulusal ölçekte kırsalın boşaltılmasının önüne geçmek ve nüfusun tüm coğrafyaya dağınık yerleşmesini kurallaştırmak bu programa dahildir.
Adana Barosu olarak, her yeni depremde aynı acıları yaşamamak için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini bir kez daha vurguluyor, depremden etkilenen tüm meslektaşlarımıza ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.