BARODAN HABERLER

SABAHATTİN ALİ’Yİ KATLEDİLİŞİNİN 70. YILINDA SAYGIYLA ANIYORUZ. BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK; “TOPLUM SANATLA AYDINLANIR VE YÜCELİR”

1003 görüntülenme
02/04/2018
SABAHATTİN ALİ’Yİ KATLEDİLİŞİNİN 70. YILINDA SAYGIYLA ANIYORUZ.  BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;  “TOPLUM SANATLA AYDINLANIR VE YÜCELİR”

SABAHATTİN ALİ’Yİ KATLEDİLİŞİNİN 70. YILINDA SAYGIYLA ANIYORUZ.

BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“TOPLUM SANATLA AYDINLANIR VE YÜCELİR”

Günümüzde “Ayın şavkı vurur sazın üstüne, leylim ley”, “Başın öne eğilmesin aldırma gönül aldırma” gibi şiirleri ile hepimizin dilinde olan daha birçok değerli eserin şairi, aynı zamanda “İçimizdeki Şeytan” , “Kuyucaklı Yusuf” , “Kürk Mantolu Madonna” gibi unutulmaz romanlara imzasını atmış Sabahattin Ali, Cumhuriyet tarihinin ilk katledilen aydınıdır.

41 yıllık kısa yaşantısına üç roman, on öykü, iki şiir kitabı ve yedi kitap çevirisi sığdırmış olan yazar Sabahattin Ali eserleri ile ölümsüzleşmiştir.

Sabahattin Ali’yi unutmadık, saygıyla ve özlemle anıyoruz.

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Sabahattin Ali’nin dünya edebiyatında yer edinmiş bir yazar olduğunu vurguladı.

Av. Küçük, Sabahattin Ali’nin düşünceleri, bakış açısı ve diliyle tüm zamanların yazarı olduğu ifade etti.

Av. Küçük, “Bugün 2 Nisan ve Sabahattin Ali’nin katledilişinin 70. yıldönümü. 41 yıl yaşamış. Ama bu 41 yıla sığdırdığı roman, öykü, mektup, makale, şiir ve çeviri kitaplarıyla Türk edebiyatında seçkin bir yer edinmiştir.

Yazarın çok okunmasının ardında faili meçhul bir cinayete kurban gitmesine ve hazin yaşamına karşılık gerçekleşen bir özür olduğunu düşünüyorum.” şeklinde bir gerçeği de dillendiren Av. Küçük, Sabahattin Ali’nin ölümünü Türkiye’de karanlığın başlangıcı olarak değerlendirdi. "Türkiye ‘de özgür ve özgün düşüncelere yol açılmalıdır." diyen Av. Küçük, Yurttaşlarımızın aydınlanması, gelişmesi, özgürleşmesi sürecinde en önemli katkının sanatçılara ait olduğunu söyledi.

Av. Küçük, “Çünkü, toplumun aydınlanmasında kalıplar ve sınırlamalar ile yol almak mümkün olamayacaktır. Bugün kamusal ve siyasal makam ve mevki sahiplerinin kendilerince uygun görmedikleri sanata ‘böyle sanatın içine tükürürüm’ sakat anlayışının egemen olduğunu üzülerek görmekteyiz. “ dedi.

ALDIRMA GÖNÜL

Başın öne eğilmesin

Aldırma gönül aldırma

Ağladığın duyulmasın

Aldırma gönül, aldırma

Dışarda deli dalgalar

Gelip duvarları yalar

Seni bu sesler oyalar

Aldırma gönül, aldırma

Görmesen bile denizi

Yukarıya çevir gözü

Deniz dibidir gökyüzü

Aldırma gönül, aldırma

Dertlerin kalkınca şaha

Bir sitem yolla Allah'a

Görecek günler var daha

Aldırma gönül, aldırma

Kurşun ata ata biter

Yollar gide gide biter

Ceza yata yata biter

Aldırma gönül, aldırma

Sabahattin Ali

Diğer Haberler