SİNOP’TA NÜKLEER İLE İLGİLİ “HALKIN KATILIMI TOPLANTISI" HALKTAN KAÇIRILARAK YAPILDI

07/02/2018
SİNOP’TA NÜKLEER İLE İLGİLİ “HALKIN KATILIMI TOPLANTISI

TBB ÇEVRE VE KENT HUKUKU KOMİSYONU VE BAROMUZ MENSUBU AV. İSMAİL HAKKI ATAL;

"SİNOP'TA YAŞANANLAR HUKUKSUZLUKTUR"

EUAS International ICC tarafından organize edilen, Türkiye'nin ikinci nükleer güç santrali olacak Sinop NGS Projesi'nin ÇED kapsamında "Halkın Katılımı Toplantısı" Sinop'un Abalı köyünde yapıldı.

Sinop'ta Nükleer Santral Projesi için düzenlenen ÇED Halkın Katılım Toplantısı'na ne yazık ki yurttaşların alınmadığı bildirildi. Toplantı yapılması planlanan Sinop Üniversitesi Uygulama Otelinin 1 km kadar doğusunda polis barikatlarıyla halk durduruldu ve ilerlemesine izin verilmedi.

SALONDAKİ PROTESTO

Engin Tınman ve Ali Dizdaroğlu isimli iki yurttaş, toplantının başında "Halkın katılımı toplantısına hoş geldiniz" anonsundan sonra, "Hangi halk? Hepimizin sağlığıyla oynuyorsunuz" diye tepki gösterdi. Salonda bulunan güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilen göstericiler gözaltına alındı.
Bu arada, toplantı dolayısıyla Sinop Emniyet Müdürlüğüne Giresun, Ordu ve Tokat illerinden takviye olarak katılan yaklaşık 900 polis geceden bu yana toplantının yapılacağı salon çevresi ve şehir merkezinde geniş güvenlik önlemi aldı.

SİNOP NGS SÜRECİ

Sinop NGS Projesi'nin ÇED başvuru dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 12 Ocak’ta sunulmuştu.
İnceleme ve değerlendirme sürecinin ardından Sinop NGS için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED olumlu kararı verildiği takdirde, projenin karar verme sürecinde ilk aşama tamamlanmış olacak. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca saha lisansı ve sonrasında inşaat lisansı verilmesinin ardından proje hayata geçirilecek.

Sinop'ta, Japon-Fransız ortaklığıyla inşa edilecek Türkiye'nin ikinci nükleer santrali 4 bin 480 megavat kurulu kapasiteye sahip olacak ve 4 reaktörden oluşacak. 20 milyar dolarlık santral projesinin ilk reaktörünün 2025 yılında devreye girmesi planlanıyor.

Toplantıyı protesto eden iki aktivist de gözaltına alındı. İçeri alınmadıkları gerekçesiyle Valilik önüne yürüyen Sinoplular ise polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldı. Valilik önündeki polis müdahalesinde de bir yurttaş gözaltına alındı.

Baromuz mensubu ve TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Av. İsmail Hakkı Atal, barikatın önünde halkı içeri almadıklarına dair tutanak tuttuklarını ve ileride açılabilecek davaların altyapısını oluşturmak üzere toplantıya katılamayan 150-200 civarında kişinin imzasını aldıklarını söyledi.

Av. Atal, ayrıca Valiliğe verilmek uzere 2 bin dilekçe hazırladıklarını ifade etti. Toplantı salonuna halkın ve yörede yaşayan yurttaşların yerine salona nasıl belirlendiği bilinmeyen 'seçilmiş kişilerin' alındığını vurgulayan Av. Atal, halkın katılım toplantısının yaptırılmadığını, bilinçli olarak engellendiğini, adeta halktan korkulduğunu, yapılmak istenen hukuksuzluğun halktan kaçırılmaya çalışıldığını ifade ederek, halkın katılımı toplantısının yenilenmesi için gerekli işlemlerin yapılmasını, valilikçe bu yönde yeniden çağrı yapılması gerektiğine dair bir dilekçeyi de kayda geçirdiklerini söyledi.