BAROMUZ

ADANA BAROSUNDAN DANIŞTAY’IN 149. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE KUTLAMA MESAJI.

görüntülenme
05/05/2017

ADANA BAROSUNDAN DANIŞTAY’IN 149. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE KUTLAMA MESAJI.

BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK: “BAĞIMSIZLIK YÜKSEK YARGIYLA BAŞLAR”

“YÜKSEK YARGI MENSUPLARININ CUMHURBAŞKANI ARKASINDA ÇAY KESMEDİĞİ NİCE YILLARA”

 Adana Barosu Başkanı Av.Veli Küçük, Danıştay’ın 149. kuruluş yıldönümüne ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Av. Küçük, Danıştay’ın Şurayı Devlet adıyla kurulduğu 1868 yılından bu yana yüksek yargı sistemimiz içerisinde çok önemli yeri ve işlevi bulunduğunu ifade etti.

 “ETKİN BİR İDARİ YARGI DENETİMİ HERKESE GÜVEN VERİR”

Adana Baro Başkanı Av. Küçük, Danıştay’ın yürütmenin işlemlerinin hukuka uygunluk denetimini yapan, yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organ olduğunu belirterek,  “Danıştay, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti vasfının korunmasında ve güçlendirilmesinde vazgeçilmez bir konuma sahiptir” diye konuştu.

Av. Küçük, Danıştay’ın, 149 yıldır edindiği bilgi birikimi ve tecrübesiyle, ülkemizde devlet karşısında güçlü bireyin oluşması, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması ve hukuk devleti ilkelerinin korunması hususlarında büyük sorumluluklar üstlendiğini ifade etti.

Danıştay ve İdari Yargı’nın değerli mensuplarına, ülkemizde hukuk ilkelerinin muhafazası ve demokrasimizin güçlenmesi noktasında büyük görevler düştüğünü vurgulayan Av. Küçük, “Hukuk devletinin tanımlayıcı unsuru olan hukuki güvenlik ilkesi, etkin bir idari yargı denetimi olmaksızın hayata geçirilemez” dedi.

“YÜKSEK YARGI MENSUPLARININ CUMHURBAŞKANI ARKASINDA ÇAY KESMEDİĞİ NİCE YILLAR DİLİYORUM”

Yargının bağımsız ve tarafsız olmasına dikkat çeken Av. Veli Küçük; “Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı yüksek yargı ile başlar ve diğer yargı mensuplarının tamamı için olmazsa olmaz niteliğindedir. 2016 yılında yüksek yargı mensuplarının Rize’de Cumhurbaşkanı ile geziye katılarak arkasında çay kesmesi yüksek yargının bağımsız ve tarafsızlığını zedelemiştir. Son olarak yapılan Anayasa değişikliği referandumu sonrası kendisine yapılan başvuruyu reddeden Danıştay Başkanının karar sonrası Başbakanı ziyaret etmesi yargı bağımsızlığını bir kez daha zedelemiştir. Kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sistemin en önemli gücü yargının en fazla göz önünde olan yüksek yargı temsilcilerini kendi güçlerinin farkına varmaya davet ediyorum” dedi. Hukukun üstünlüğüne inanan, insan onurunun korunmasını gözeten, şeklen değil, özde adalet dağıtmayı esas alan bağımsız ve tarafsız bir yargı, demokrasinin ve hukuk devletinin asli unsurudur. Böyle bir yargı, herkeste saygı uyandırır, hukuka uygun davranan herkese güven verir. Siyasetin girdiği mahkemeden adalet çıkmaz. Adalet olmazsa demokrasi de olmaz” diye konuştu.

“BAŞKANLIK SİSTEMİNDE HİÇBİR GÜVENCE KALMAYACAKTIR.”

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Bugün, Danıştay’ın kuruluş ve aynı zamanda İdari Yargı Günü olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Bugün, Türkiye'de yürütmenin aldığı kararlara karşı vatandaşları koruyacak olan tek şeyin, yargının devletin en başındaki Cumhurbaşkanı tarafından, yapılan icraatlara ayak bağı olmakla suçlandığı ve önümüzdeki dönemde yapılacak düzenlemelerle yürütmenin kararlarının yargı denetimi dışına çıkartılmasının telkin edildiği, bununla ilgili ifadeler kullanıldığı bir süreçteyiz.

Yurttaşlarımıza, yürütmenin icraatları üzerine yargı denetiminin önemine dikkat çekmek için bir kez daha buradan ifade ediyoruz. Bu denetimden şikâyet eden Cumhurbaşkanının, kurucusu olduğu partide uyguladığı başkanlık sisteminin, partisindeki seçilmiş Başbakanın başına ne getirdiği ve nasıl savunmasız kaldığı ortadayken, Türkiye'deki tüm yurttaşlarımıza bugünkü İdari Yargı Günü'nde söylüyoruz ki, idari yargıdan kurtulmak isteyen, yargı denetiminden kurtulmak isteyen Cumhurbaşkanının ülkeye getireceği başkanlık sisteminde hiçbir güvence kalmayacaktır”

 

“YARGIYA, YARGI DIŞI HER TÜRLÜ MÜDAHALEYİ ÖNLENMELİ”

Türkiye’de görevini sorumluluk duygusuyla, fedakârca yerine getirerek adalet dağıtmaya çabalayan binlerce avukat, hâkim ve savcı bulunduğuna değinen Av. Küçük, “Kuşkusuz insanın söz konusu olduğu her yerde insandan kaynaklanan sorunlar da olacaktır. Bu sorunların hiçbiri çözümsüz değildir. Yapılması gereken, yargıya, yargı dışı her türlü müdahaleyi önleyen, liyakat esasına dayalı güvenilir bir sistemin kurulmasıdır. Burada herkese bilhassa siyasi iktidara görev düşmektedir. Ancak ne yazık ki siyasi iktidarın yargıya kadrolaşma mantığı ile baktığını en son hakim savcı sınavlarında KHK ile yapılan düzenlemeye 70 olan hakim savcı başarı sınav puanını 54 puanlara indirerek kendi yandaşı ve bakış açısına uygun kişileri hakim savcı yapmak için özel çaba harcadığını görmekteyiz. Bu anlayış 15 Temmuz sürecinden ders almayan tehlikeli ve sorunlu bir anlayıştır”

Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu anlamda, ülkemizin kurucusu ve bugünlere gelmemizi sağlayan Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, eylem arkadaşlarını ve Cumhuriyetimizi kuran tüm devlet adamlarını ve ayrıca Danıştay şehidimiz Mustafa Yücel Özbilgin'i rahmetle anıyorum. Kamuoyuna saygıyla sunarım”

Diğer Haberler