BAROMUZ

BAROMUZDAN CUMHURBAŞKANI KARARI İLE ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİNE HUKUK FAKÜLTESİ AÇILMASINA TEPKİ.

görüntülenme
21/08/2019

BAROMUZDAN CUMHURBAŞKANI KARARI İLE ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİNE HUKUK FAKÜLTESİ AÇILMASINA TEPKİ.

BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;

“YARGI REFORMUNUN SAMİMİ OLMADIĞINI GÖSTERMEKTEDİR”

Bugün (02.Ağustos.2019) yayınlanan 30850 sayılı Resmî Gazetede yer alan Cumhurbaşkanı kararı ile Çankırı Karatekin Üniversitesine Hukuk Fakültesi kuruldu.

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, arka arkaya açılan hukuk fakültelerinin hukuk eğitiminin, hukuk alanındaki mesleklerin, avukatlığın kalitesini ve saygınlığının düşmesine neden olduğunu belirterek tepkisini dile getirdi.

Yeteri kadar öğretim üyesinin bulunmadığı, fakültesi sayısının çok fazla ve öğrenci kontenjanlarının alabildiğince şişirildiği ülkemizde yeni hukuk fakültesi açılmaması gerektiğini ifade eden Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, öğrencilerin zaman zaman mezun olduktan sonra geçim sıkıntısını düşünerek eğitimini sürdürmediklerini gözlemlediklerini vurguladı. Yapılması gerekenin hukuk fakülteleri ve öğrenci sayısının azaltılarak nitelikli eğitimi sağlamak, hukuk alanlarındaki mesleklere giriş ve mesleğe kabul sınavları sisteminin bir an evvel uygulamaya koymak olduğunu ifade etti.

“GENÇLER ÜLKEMİZİN GELECEĞİDİR”

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Gençlerimiz ülkemizin geleceğidir. Kaliteli eğitim ilgili, çalışkan ve başarılı öğrencilerin önemli fakültelere alınmasıyla başlar. Zaten fakültelerde yoğun şekilde yaşanan akademik kadro, fiziki koşul sorunları artarak devam etmektedir. YÖK bilindiği üzere geçtiğimiz yıl üniversite tercihlerinde hukuk fakültesi tercih barajını 190.000’e çekmişti.

İdari yargı hakimi olmak için yanlış bir uygulama ile hukuk mezunu olmanın kaldırıldığı bir dönemde, biz ne kadar konuşursak konuşalım, ne kadar toplantı ne kadar görüşme yaparsak yapalım siyasi iktidar maalesef bildiğini okumaktadır. Bugün de yayınlanan Resmî Gazetede Çankırı Karatekin Üniversitesinde Hukuk Fakültesi kuruldu. Bu ortamda biz Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde verilen taahhütler üzerinden mevcut hukuk fakültelerinin en azından kontenjanlarının azaltılmasını beklerken yeni bir hukuk fakültesi kurmak tam ülkemiz kara mizahına özgü olmuş! Bu hiç hayra alamet değil. Herkes okusun diye hukuk fakültesi açılmamalı, bundan sonra açılacak hukuk fakülteleri istisna olmalı, hukuk fakültesi nasıl olmalı sorusuna cevap vermeli, fark yaratmalı.”

Birçok üniversitenin halinin orta öğretimden farklı olmadığını kaydeden Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Zaten yetersiz olan hukuk eğitimlerinin kalitesini umursamama, denetimsizlik, sürekli yeni fakülte açılmasına ve kontenjan yükseltilmesine izin verilmesi son derece üzücüdür, yanlıştır. Türkiye´de halen barolara kayıtlı 130 bin avukatın mevcut olması bir yana beş yılda avukat sayısının yaklaşık yüzde 50’den fazla artacak olması, mesleği sürdürülemez hale getirecektir. Bu gerçek karşısında, avukatlık mesleğinin etkinliğinin dolayısıyla hukukun üstünlüğünün tesisi için avukatlık stajına girişte ve staj sonunda mesleğe kabulde iki sınav yapılması zorunludur. Eğer bu yanlış düzeltilmezse daha iyi bir yargıdan, hukuktan, adalete güvenden kimse bahsetmeyecektir. Hukuka, yargıya, adalete günlük ve popülist politikalarla bakılmamalıdır.”

Diğer Haberler